top of page
Yazarın fotoğrafıSİTUS DANIŞMANLIK

EVİNİ İŞYERİ OLARAK GÖSTEREN KAT MALİKLERİNİN BİLMESİ GEREKENLER

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2021

Salgın dönemini de dikkate alırsak evden çalışanların sayısında hızlı bir artış söz konusu olmaya başladı. Bu durum sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da genel bir eğilim. Peki Türkiye’de evini işyeri olarak maliyeye gösteren ve kendi işini yapan kişiler nelere dikkat etmeli? İşte bu yazımızda bu konuda önemli bazı bilgileri paylaşacağız.





KİRADA OTURANLAR STOPAJ YAPACAK


Konut (mesken) olarak kirada oturan kişiler, oturdukları evi işyeri olarak gösterip mükellefiyet kaydı açtıklarında, artık kiralama işlemi konut değil işyeri statüsüne geçer. Dolayısıyla eğer gelir vergisi kesintisi yapmakla sorumlu bir kişi iseniz (örneğin serbest çalışan ve danışmanlık hizmeti yapan gibi) ev sahibinize ödediğiniz kira üzerinden % 20 kesinti, yani stopaj yapmaya başlamanız gerekir. Net ödemede anlaştıysanız bunu brüte çevirerek hesaplamanızı yapabilirsiniz. Tabi bu kira bedelinin tamamını kazancınızdan gider olarak düşebilirsiniz. Bu arada kira sözleşmenizi de revize etmeniz gerekebilir. Bunu da gözden kaçırmayın.(www.situs.com.tr).





YAKIN AKRABASINA BEDELSİZ EV TAHSİS EDENLER


Eğer baba, anne, çocuk ya da kardeşinizin evinizde ikamet amaçlı ücretsiz oturuyor olduğunuzu varsayalım. Konut amaçlı ikamet ettiğiniz sürece herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Ancak işyeri olarak kullanılmaya başladığında durum tamamen değişir.


Gelir Vergisi Kanunu düzenlemeleri uyarınca ikamet amacı dışında örneğin işyeri, büro veya depo gibi başka amaçlarla bedelsiz olarak kişilere bağımsız bölüm tahsis edilmesi halinde emsal kira bedeli hesaplanır ve tespit edilen rakam kira geliri olarak yıllık beyanname ile beyan edilir. Emsal kira bedeli vergi değerinin yüzde 5’idir. Örneğin 300.000 TL emlak vergisi değeri olan bir bağımsız bölümün bedelsiz işyeri olarak tahsis edilmesi durumunda 15.000 TL emsal kira bedeli üzerinden gelir elde edildiği varsayılır. Bu rakam üzerinden beyanname verilmesi gerekir.(www.situs.com.tr).




GİDERLERİNİZİ KAZANCINIZDAN İNDİRİRKEN DİKKAT


Özellikle home-office çalışanlar danışmanlık hizmetleri gibi faaliyetlerde bulunan serbest (free-lance) çalışanlardır. Gelir Vergisi Kanunu düzenlemeleri uyarınca bu durumda ikamet ettiğiniz konutla birlikte düşünülmesi gereken harcamalarınızın yarısını kazancınızdan düşebilirsiniz. Örneğin doğalgaz, elektrik, su gibi hem ikamet hem de işyerinizde kullanılan giderlerinize dikkat edin. Bunların yarısını masraf olarak yazabilirsiniz.


Diğer yandan kendi mülkünü kullananlar kira yerine amortisman miktarlarını, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar (home-office) yine amortismanın yarısını gider yazabilirler.



Bu blogtaki yazılar bilgi paylaşımı amaçlı olup, danışmanlık olarak kabul edilemez. Hukuki olaylar, durumlar ve işlemler kendi içlerinde farklılık arz edebilir. Dolayısıyla blog yazılarındaki genel açıklamaların her zaman her şartta kesin doğru olarak algılanmaması gerekir. Verilen bilgilerden ötürü yaşanan hukuki sorunlardan ötürü SİTUS DANIŞMANLIK sorumluluk kabul etmez ve sorumlu tutulamaz.


18 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page