Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bir anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir (m.34). Aynı Kanun uyarınca kat malikleri kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçi veya üç kişilik bir denetim kurulu tayin ederek denetçi de belirlemek zorundadır (m.41).(www.situs.com.tr).
Toplu yapılarda ise yönetim plânında başka türlü düzenlenmedikçe, blok kat malikleri kurulu blok için, blok niteliğinde olmayan yapıların yer aldığı parseldeki kat malikleri kendilerine özgülenen ortak yer ve tesisler için, toplu yapı temsilciler kurulu ise toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi atar. Blok yöneticisi ve denetçisi, bloktaki kat maliklerinin; blok niteliğinde olmayan yapıların ortak yer ve tesisleri için yönetici ve denetçi, bu yapılardaki kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından seçilir. Toplu yapı kapsamındaki bütün ortak yapı, yer ve tesisler için yönetici ve denetçi ise, toplu yapı temsilciler kuruluna katılan yönetici ve temsilcilerin, yönettikleri ve temsil ettikleri bağımsız bölüm sayısının salt çoğunluğunun oyu ile atanır (m.71).(www.situs.com.tr).
Yönetici kat malikleri arasından seçildiğinde, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir. Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz (KMK m.40).(www.situs.com.tr).
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaklaşımına göre kat malikleri arasından seçilen yönetici, kat maliki olarak kendi hesabına düşen genel giderlere katılım payını aşan miktarda ücret alırsa, aşan kısım vergiye tabi tutulmaktadır. Örneğin 1.000 TL ücret alan bir yönetici, 250 TL genel giderlere katılım payı ödüyorsa, 750 TL üzerinden vergi ödemek durumundadır. Bu durumda ilgili yönetici adına 750 TL nedeniyle bordro düzenlenecek ve yönetim tarafından vergi kesintisine tabi tutulması gerekecektir.(www.situs.com.tr).
Yönetici kat malikleri dışından seçilirse bu durumda yönetici zaten gelir elde etmek amaçlı bu işi yaptığından elde ettiği kazancın tamamı vergiye tabi olmalıdır. Yönetici apartman/toplu yapı adına fatura düzenliyorsa bu durumda yönetimin yapacağı bir işlem yoktur. Aldığı fatura KDV dâhil bedel üzerinden yönetim tarafından doğrudan gider olarak dikkate alınacaktır.
Kat malikleri dışından seçilen yönetici apartman/toplu yapı adına makbuz düzenliyorsa bu durumda apartman/toplu yapı yönetimi gelir vergisi kesintisi yapacak ve muhtasar beyanname ile vergi dairesine kesinti yaptığı vergiyi bir sonraki ay ödeyecektir. (www.situs.com.tr).
Kat malikleri dışından seçilen yönetici apartman/toplu yapı adına fatura/makbuz düzenlemiyorsa (herhangi bir mükellefiyeti yoksa), bu durumda apartman/toplu yapı yönetimi bordro düzenleyecek ve ödediği ücretin tamamını vergiye tabi tutacaktır.
Denetçi/denetçiler de kat malikleri arasından seçilmek zorunda olduğundan, kat maliki olarak kendi hesabına düşen genel giderlere katılım payını aşan miktarda ücret alırsa, aşan kısım aynen yöneticilerde açıklandığı usulde vergiye tabi tutulur.
Yöneticilerin ve denetçilerin aldıkları bu ücretler için beyanname verip vermeyeceklerine ise başka bir yazıda sizlerle paylaşacağız. (www.situs.com.tr).
Bu blogtaki yazılar bilgi paylaşımı amaçlı olup, danışmanlık olarak kabul edilemez. Hukuki olaylar, durumlar ve işlemler kendi içlerinde farklılık arz edebilir. Dolayısıyla blog yazılarındaki genel açıklamaların her zaman her şartta kesin doğru olarak algılanmaması gerekir. Verilen bilgilerden ötürü yaşanan hukuki sorunlardan ötürü SİTUS DANIŞMANLIK sorumluluk kabul etmez ve sorumlu tutulamaz.
Comments